Forum  antifašista  Hrvatske
 
 
 FAQ  •  Pretražnik  •  Članstvo  •  Korisničke grupe   •  Registracija  •  Profil  •  Privatne poruke  •  Login
 
 
 svakodnevica Sljedeća tema
Prethodna tema
Započni novu temuOdgovori na temu
Autor/ica Poruka
ilegalac
suosnivač
suosnivač


Pridružen/a: 10. 02. 2008.
Postovi: 3423

PostPostano: pon srp 07, 2008 7:32 pm Citiraj i odgovori[Vrh]

I Jasmin Stavros pjevao "Jasenovac i Gradiška Stara"?

Stanoviti Željko Kerum (naravno ne splitski poduzetnik) internetom distribuira snimku izvedbe Jasenovca i Gradiške Stare, ali ovaj put ne one Marka Perkovića Thompsona, nego navodno splitskog pjevača Jasmina Stavrosa ili nekakvog trbuhozborca koji zvuči vrlo slično njemu. Stavros sve poriče kao i vlasnik splitske diskoteke u kojoj je navodno prepjev ustaške budnice izveden još davne 2005.godine.
Zanimljivo je kako sporna snimka nije ambijentalna, dakle, nije snimana mobitelom ili nekim sličnim uređajem. Riječ je o izoliranom snimanju s miksete - osoba koja se bavila razglasom na koncertu ovu snimku je očito proslijedila dalje.
"Dok ste vi svi bili komunisti i za druga Tita, bio sam proganjan jer sam pjevao Marjane, Marjane"
"To nije istina, to nikad u životu nisam pjevao", prva je reakcija Stavrosa. Dometnuli smo mu, na stranu što ništa nije opravdanje za slavljenje logora Maksa Luburića, da je u najmanju ruku neobično da pjevač pravog imena Milo Vasić navodno pjeva ustašku pjesmu stihova "Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara; Kroz Imotski kamioni žure, voze crnce Francetića Jure; U Čapljini, klaonica bila, puno Srba Neretva nosila (ajmo ruke); Oj Neretvo teci iza stranu, nosi Srbe plavome Jadranu; Ko je moga zamisliti lani, da će Božić slavit partizani).
"Ja sam Hrvat, nemam srpsko ime i prezime, otac mi je Rumunj, a ja sam rođen u Splitu i kršten sam, otac (major JNA, zaposlen u vojnom orkestru u Splitu, op.a.) je promijenio prezime iz Vasiljevski u Vasić. Katolik sam, kršten i oženjen u crkvi 1976. godine dok ste vi svi bili komunisti i za druga Tita i bija sam proganjan jer sam pjevao Marjane, Marjane svojevremeno. A nikad nisam pjevao Gradišku Staru, a tko to pjeva nemam pojma", kazao nam je Stavros.
Zna osobu koja oponaša njegov glas i istovremeno mu želi zlo
Kada smo mu spomenuli da je korisnik e-mail adrese s koje se snimka distribuirana potpisan kao Željko Kerum, Stavros je kazao - "Kerum? Ma mislim, to meni netko želi napraviti zlo, ja to u životu nikad nisam pjevao". Na napomenu da taj netko vrlo uvjerljivo oponaša njegov glas, Stavros odgovara:
"Čujte, ima puno njih što liče mom glasu, koji mene kopiraju i sad da ne spominjem svoje kolege... To ne bi bilo kolegijalno. Ja sumnjam tko je to, ali neću govoriti tko je. Nije bitno. Već  otprilike znam tko je to pivao", kaže Stavros.
"Nikad se nisam izjašnjavao"
Poučeni iskustvom puštanja snimke u izvedbi Marka Perkovića Thompsona prirodno je za pretpostaviti da će i Jasmin Stavros postati centralnom figurom javne rasprave pa smo Stavrosa pitali kakav je njegov stav prema ustaštvu.
"Rasprava? Pa zašto? Nisam to pjevao nikad u životu, niti znam tu pjesmu. Ne bavim se politikom, ja virujem u Boga i drugo me ne zanima uopće. Nikad se nisam izjašnjavao o ustaštvu, niti sam Srbin, nego sam katolik, Hrvat i virujem u Boga, idem u crkvu, imam svoj program, živim u miru, imam svoju obitelj i te me stvari ne zanimaju", kaže Stavros.

Vlasnik diskoteke: Milijun posto nije on i nije u mojoj diskoteci
Vlasnik diskoteke, u kojoj je navodno Stavros pjevao pjesmu, odbacuje da bi Jasmin Stavros, a pogotovo u njegovoj diskoteci otpjevao takvo što.
"Nije sigurno, milijun posto. Ovdje kod mene otkad  držim klub, a to je zadnje tri i pol do četiri godine nije sigurno, to vam mogu garantirati, za ranije od toga ne mogu", kaže vlasnik diskoteke za Index.
"Nastupao je milijun puta, on je jedan od 'naših ljudi' kako ih mi zovemo i često je tu, ali samo zato što čovik zna napravit dobru feštu, ali to nema veze s ovim", kaže on te dodaje: "Ja sam sve koncerte odgledao, ne samo taj, i sigurno nije".
"Igrat' se s majmunima"
Pjevao ili ne  "Jasenovac i Gradišku Staru", Stavros se svejedno našao u knjizi Salamona Jazbeca "Magnissimum crimen - Pola vijeka revizionizma u Hrvata" u izdanju Margelova instituta u društvu Thompsona. I to pod stavkom "ksenofob rado viđen u javnosti" čiji je incident (ne)namjerno prešućen u javnosti.
Autor spominje slučaj prešućenog napada pjevača Stavrosa na tamnoputu Paulletu Boquist na letu Croatia Airlinesa (Dubrovnik-Zagreb), suprugu predsjednika Europske organizacije za sigurnost zračnog prometa. Stavros je, prenio je tjednik Feral Tribune, Boquist, inače crnkinju , izvrijeđao riječima "Što ćeš ti u mojoj zemlji glupa Afrikanko, glupa crnkinjo, ajde u Afriku igrat' se s majmunima".

_________________
Bilo je časno živjeti s Titom! Image
Korisnički profilPošalji privatnu poruku
rozalin
omladinac/ka
omladinac/ka


Pridružen/a: 10. 02. 2008.
Postovi: 1776
Lokacija: BiH

PostPostano: uto srp 08, 2008 7:31 am Citiraj i odgovori[Vrh]

Vatra se na Šolti približila kućamaNa požarište je uz tri kanadera upućeno i 15 vatrogasaca Državne intervencijske postrojbe iz Divulja koje su prevezene na otok helikopterom

U uvali Nečujmu na otoku Šolti požar se približio na 200 metara od kuća koje nisu ugrožene zahvaljujući protupožarnim zrakoplovima kanaderima, izvijestilo je Vatrogasno operativno središte u Divuljama u 14,30 sati.
Gori borova šuma, a požarna fronta je oko 300 metara. Na požarište je uz tri kanadera upućeno i 15 vatrogasaca Državne intervencijske postrojbe iz Divulja koje su prevezene na otok helikopterom.

Trajektom će na otok bit prevezeno sedam vatrogasnih vozila i 20 vatrogasaca, sezonaca iz Splita i DIP-a u Divuljama.

Na požarište će se helikopterom prebaciti i dvije "kruške" (gumeno-plastični bazeni od 2000 litara). Vatrogasni oparativni centar u Splitu dojavu o požaru zaprimio je u 12,40 sati.

Dva požara plamte i u Šibensko-kninskoj županiji. Županijski centar 112 potvrdio je da godri u vodičkom zaleđu i na području Dubravica.

Dojava o oba požara zaprimljena je oko 13 sati, a u vodičkom zaleđu požar je izbio kod mjesta Kolče i širi se prema Grabovcima. Vatra je zahvatila oko 12 hektara česmine i visoke makije, a požar gasi 40 vatrogasaca iz šibenske Javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljnih vatrogasnih društava te dva protupožarna zrakoplova - air tractor, a u pomoć su pozvana i dva kanadera. Zbog jaka juga gašenje požara je otežano, ali kuće i naselja nisu ugrožena, ističu u Županijskom centru 112.

Istodobno kad je zaprimljena dojava o požaru na vodičkom području, počela je gorjeti borova šuma i na Žurića brdu na području Dubravica u skradinskom zaleđu. Vatra se širi prema NP-u "Krki", a za sada nema podataka kolika je površina zahvaćena.

U gašenja tog požara sudjeluju vatrogasci iz dvaju lokalnih dobrovoljnih društava, državnih interventnih postrojba i dva air tractora.

_________________
Abraham Lincoln

Svijet nikada nije imao dobro definiranu riječ sloboda.
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPosjeti Web stranice
heroj ulice
pionir/ka
pionir/ka


Pridružen/a: 11. 02. 2008.
Postovi: 447

PostPostano: uto srp 08, 2008 9:30 am Citiraj i odgovori[Vrh]

Pomilovan Zvonko Bušić

Image
Zvonko i Julienne Bušić
WASHINGTON - Američka savezna Komisija za pomilovanje prihvatila je zahjev za pomilovanjem hrvatskog emigranta Zvonka Bušića koji bi nakon 32 godine provedene u zatvoru trebao biti oslobođen 20. srpnja i potom deportiran u Hrvatsku, za što je još potrebna formalna odluka američke Imigracijske službe (INS), izjavio je za Hinu glasnogovornik komisije Thomas Hutchinson u ponedjeljak.
Zvonko Bušić (62) osuđen je na doživotni zatvor s pravom na pomilovanje zbog otmice putničkog zrakoplova u SAD-u 1976. i ubojstva policajca koji je stradao pri pokušaju deaktiviranja bombe postavljene na željezničkoj postaji u New Yorku.
Prema riječima Hutchinsona, Komisija za pomilovanja donijela je odluku o oslobađanju Bušića još u svibnju ove godine. Bušić se nalazi u zatvoru Terre Haute u Indiani, gdje čeka odluku imigracijske službe o deportaciji u Hrvatsku, rekao je glasnogovornik Komisije.
Zvonko Bušić (62) osuđen je na  doživotni zatvor s pravom na pomilovanje zbog otmice putničkog zrakoplova u SAD-u 1976. i ubojstva policajca koji je stradao pri pokušaju deaktiviranja bombe postavljene na željezničkoj postaji u New Yorku
Prema podacima američkog ministarstva pravosuđa, skupina hrvatskih političkih aktivista, predvođenih Zvonkom Bušićem, 10. rujna 1976. otela je civilni zrakoplov na letu od New Yorka do Chicaga s namjerom da iz njega izbace letke nad Londonom i Parizom, u kojima se objašnjava hrvatski slučaj u tadašnjoj Jugoslaviji i poziva na njezinu neovisnost.
Nakon što su oteli zrakoplov s 92 putnika, otmičari su odmah postavili zahtjev da se objavi njihov drugi letak, namijenjen svjetskoj javnosti, koji su ostavili u pretincu za prtljagu na jednoj njujorškoj željezničkoj postaji. Da osnaže svoje zahtjeve, uz letak je bila upakirana i eksplozivna naprava.
Iako su otmičari o njoj obavijestili policiju, pri njenom demontiranju poginuo je jedan policajac, a trojica su bila ranjena. Nakon bacanja letaka nad Londonom i Parizom, otmičari su sletjeli na parišku zračnu luku Charles de Gaulle, gdje su se predali nakon pregovora s tamošnjom policijom.
Zvonko Bušić i njegova supruga osuđeni su na suđenju u Sjedinjenim Državama u prvoj polovini 1977. na doživotnu robiju, s tim da je on pravo na pomilovanje dobio nakon deset, a ona nakon osam godina zatvora. Preostala trojica - Petar Matanić, Slobodan Vlašić i Frane Pešut - osuđeni su na 30 godina robije. Danas su, osim Bušića, svi na slobodi.
Image
Korisnički profilPošalji privatnu poruku
heroj ulice
pionir/ka
pionir/ka


Pridružen/a: 11. 02. 2008.
Postovi: 447

PostPostano: uto srp 08, 2008 9:51 am Citiraj i odgovori[Vrh]

Lovci na naciste u Čileu i Argentini zbog Heima

Image

Lovci na naciste iz Centra Simon Wiesenthal u ponedjeljak su stigli u Santiago, kako bi u Čileu i Argentini tragali za 94-godišnjim Aribertom Heimom, poznatim kao "Dr. Smrt", za kojeg se vjeruje da se krije u tim zemljama, objavio je Centar Wiesenthal, prenose svjetske agancije.
Izaslanstvo izraelskog ureda Centra, na čelu s Efraimom Zuroffom, u sklopu "Operacije posljednja šansa" posjetit će Puerto Montt, na jugu Čilea i Bariloche, na jugoistoku Argentine.
Puerto Montt je dom Heimove kćeri Waltraud i mogao bi biti njegovo trenutačno boravište, rekao je predstavnik Centra Wiesenthal u Latinskoj Americi Sergio Widder.
Drugi najtraženiji zločinac na popisu Centra Wiesemthal, Heim je tražen zbog ubojstva stotina zatočenika u zloglasnom koncentracijskom logoru Mauthausenu u Austriji na kraju 2. svjetskog rata.
Heima su američke snage uhitile 1945., no dvije i pol godine poslije je oslobođen pod sumnjivim okolnostima.
Korisnički profilPošalji privatnu poruku
ilegalac
suosnivač
suosnivač


Pridružen/a: 10. 02. 2008.
Postovi: 3423

PostPostano: uto srp 08, 2008 5:19 pm Citiraj i odgovori[Vrh]

'U' i Pavelićeve slike preplavili Hrvatsku

Image

Image
'Rat još nije gotov', poručuju mladići i djevojke na zatvorenoj web stranici, na koju smo se 'uvukli', a koja je prepuna njihovih uvreda na račun Židova i Srba

Iako Vlada RH i MUP drže da su ustaški incidenti i isticanja obilježja iz vremena NDH djelo nekoliko pojedinaca, nažalost to nije istina. Deseci web stranica, zlatarnice i darovni dućani prepuni su ustaških simbola, a odnedavno i razni tattoo majstori u svojoj ponudi imaju tetovaže s likom Ante Pavelića, a stilizirano tetovirano U pojavljuje se u desetak oblika, piše Slobodna Dalmacija.
Na nekoliko zaključanih web stranica i foruma, kojima pristup imaju samo odabrani članovi, razmjenjuju se fotografije na kojima osobe od 15. do 25. godine života razmjenjuju fotografije na kojima se praktično natječu tko će više počasti odati Paveliću, Hitleru i NDH.
Tako 17-godišnja djevojka iz Rijeke u svoj profil prilaže sliku Ante Pavelića, dok Anita iz Osijeka napominje da joj fotografija Ante Pavelića visi iznad kreveta u sobi.
Jedna, pak, druga djevojka, također iz Slavonije, prilaže fotografiju svoje nove tetovaže - veliko slovo U u kojem je umetnut grb NDH s natpisom "za dom spremni".
Devetnaestogodišnji mladić koji se predstavio kao Luka slikao se ispod hrvatske zastave, dok u rukama drži sliku poglavnika Pavelića, a na glavi mu je crna kapa s neizostavnim U i grbom kvislinške NDH. Sve njih povezuje i ljubav prema jednom pjevaču, Marku Perkoviću Thompsonu.
Na jednu web stranicu smo se i mi "uvukli" i registrirali pod lažnim imenom, pa su nam ti djevojke i mladići bez ikakva ustručavanja poslali svoje uratke, poput kompjutorski stilizirane nacističke 'svastike'.
Ti mladići i djevojke tvrde da rat još nije završen, iznose brojne uvrede na račun Židova i Srba, a hvale svoje makarske kolege koji su u godišnjak ubacili kukaste križeve.
Krunoslav Borovec iz Ravnateljstva policije ne zna kako bi se ti problemi mogli riješiti, šaljući nas da mišljenje pitamo na Prekršajnom sudu. Na konkretno pitanje je li tetovirana slika Ante Pavelića na grudima ili tetovirano veliko U na ramenu kršenje zakona, kao i izlaganje stiliziranih U u izlogu jedne trogirske zlatarnice, Borovec nije znao odgovoriti, kao ni kazati treba li policija prijaviti te osobe.
No, Alen Budaj, direktor Margeleva instituta iz Zagreba, drži da policija ima i te kakvog temelja da prijavi mladića s naše fotografije, kao i osobe koje nose sporne tetovaže ili prodaju zlatne ukrase s motivima ustaške NDH.
- Zakon jasno kaže da tko na temelju razlike u rasi, spolu, boji kože, nacionalnosti ili etničkome podrijetlu krši temeljna ljudska prava i slobode priznate od međunarodne zajednice, kaznit će se kaznom zatvora, kao i onaj tko javno iznosi zamisli o nadmoćnosti jedne rase nad drugom, ili širi rasnu mržnju - kaže Alen Budaj, dodajući da se članak 174. KZ-a može primijeniti na sve ono što je vezano uz Pavelićevu NDH, poput raznih insignija, službenih pozdrava i glorifikacija ustaških dužnosnika, prenosi Slobodna.

Njemački poučak
Alen Budaj tvrdi da mladi koji veličaju ustaštvo imaju dobar uzor u državnoj upravi na lokalnoj razini, npr. u gradovima kao što su Slavonski Brod i Pleternica gdje postoje ulice ustaškog doglavnika i ratnog zločinca Mile Budaka. Sve ovo govori, kaže Budaj, da je Hrvatskoj potreban zakon kakav ima Njemačka i trebalo bi ga preslikati da se obustave neonacizam, neofašizam i neoustaške pojave u hrvatskom društvu.

'U' u izlogu
U Trogiru, u izlogu zlatarnice 'Bisaku', vlasnika Alfreda Bisakua, nalazi se nekoliko izloženih stiliziranih U, što je za Alena Budaja, direktora Margelova instituta iz Zagreba, direktno kršenje zakona, tj. članka 174. KZ-a koji kažnjava rasnu diskriminaciju. Vlasnik se nije javljao na mobitel, pa nismo uspjeli čuti i njegov komentar.

Adam Ustaša u Tehničkoj školi
Adam Ustaša Baraba, 15-godišnjak iz Paljuva pokraj Zadra, u rujnu će sjesti u klupe Tehničke škole u Zadru. Njegovo ime zabrinulo je i psihijatricu Vesnu Šendulu-Jengić koja nam tvrdi da će dijete, zbog neodgovornosti roditelja, biti traumatizirano i označeno.
Ona poziva Centar za socijalnu skrb da reagira u tom slučaju "jer tu tešku stigmu nije lako nositi". Ni pojedini profesori ne gledaju naklono na taj čin. - Zašto bi moje dijete bilo stigmatizirano? Tim psihijatrima je, ako tako misle, mjesto na Ugljanu. Ja sam mu ime Ustaša predložio, a država prihvatila. Ako se netko može prezivati Četnik, zašto moje dijete ne bi moglo imati ime Ustaša? - kaže nam Ante Baraba Miš, mladićev otac, dodajući da on potječe iz partizanske obitelji.

_________________
Bilo je časno živjeti s Titom! Image
Korisnički profilPošalji privatnu poruku
zagy
Asistent/ica
Asistent/ica


Pridružen/a: 29. 02. 2008.
Postovi: 2883

PostPostano: uto srp 08, 2008 8:15 pm Citiraj i odgovori[Vrh]

Image
Nošenje crvene zvijezde je temeljno ljudsko pravo

STRASBOURG - Nošenje crvene zvijezde, zloglasnog simbola komunističke diktature, temeljno je ljudsko pravo, presudio je u utorak Europski sud za ljudska prava, postupajući po žalbi jednog mađarskog aktivista koji je u domovini osuđen zbog pokazivanja toga simbola.
Sud u Strasbourgu je presudio da odluka mađarskog suda, kojom je prije osam godina jedan pripadnik tamošnje Radničke stranke osuđen zbog nošenja crvene zvijezde na skupu u Budimpešti, predstavlja kršenje slobode izražavanja.
Država može ograničiti slobodu izražavanja samo u "posebnim, jasno definiranim okolnostima", navodi se u presudi iz Strasbourga.
Mađarski zakon zabranjuje nošenje i pokazivanje simbola totalitarnih režima, u što su uključeni crvena zvijezda, srp i čekić, i svastika.
Sud u Strasbourgu je objavio da se, iako su kršenja ljudskih prava u komunizmu diskreditirala crvenu zvijezdu, Mađarska dokazala kao zemlja stabilne demokracije u posljednjih 20 godina i da stoga ne postoji bojazan da bi ijedna politička stranka mogla obnoviti komunističku diktaturu.
Korisnički profilPošalji privatnu poruku
FAH
osnivač
osnivač


Pridružen/a: 09. 02. 2008.
Postovi: 1079

PostPostano: uto srp 08, 2008 11:11 pm Citiraj i odgovori[Vrh]

Izabrana peta postpetooktobarska vlada

Opozicija: Ekspoze mandatara Mirka Cvetkovića samo spisak lepih želja

Narodna skupština Srbije izabrala je sinoć, nešto posle 22.30 časova, novu vladu, na čijem čelu je premijer Mirko Cvetković, a koja broji 27 članova. Za izbor vlade glasalo je 127 poslanika vladajuće koalicije, protiv je bilo 27 poslanika DSS-NS-a i LDP-a, a deset radikala, koji su bili u sali, nije učestvovalo u glasanju. Odmah posle izbora članovi vlade položili su zakletvu i time stupili na dužnost, a u skupštinskom holu priređen je koktel.
Posle celodnevne rasprave u kojoj su učestvovali samo poslanici opozicije koji su, između ostalog, zamerili mandataru da mu je ekspoze "spisak lepih želja, u kojem nema ničega konkretnog", Mirko Cvetković je zahvalio svim poslanicima na učešću u debati, istakavši da neke primedbe ne bi komentarisao jer su "lingvističkog tipa" i dodao da će, na kraju mandata vlade, sve što je u ekspozeu napisano, biti podložno sudu činjenica, a ne predubeđenja. Cvetković je kazao i da nije tačno da nisu pomenuti konkretni projekti, navodeći da su dati neki, kao što je Koridor 10, pa će "svako imati priliku da kaže da li je to urađeno, ili ne".
 Nova vlada Srbije imaće 24 resorna i jednog ministra bez portfelja, zamenika predsednika vlade i tri potpredsednika, od kojih samo jedan nije istovremeno i ministar. Kabinet od 27 ljudi, koji će voditi Mirko Cvetković, zbog produžetka parlamentarne rasprave na 10 sati, do zaključenja ovog broja "Politike" još nije bio izabran, ali je sasvim izvesno da ima podršku 128 od ukupno 250 poslanika (Lista za evropsku Srbiju, koalicija SPS-PUPS-JS, Mađarska Koalicija i Bošnjačka koalicija za evropski Sandžak). Izbor vlade, kako su najavili, neće podržati radikali, poslanici koalicije DSS-NS, LDP-a, kao i Riza Halimi (KAPD).
U debati o ekspozeu, učestvovali su uglavnom opozicionari, a svi su zamerili što je, kako su rekli, mandatar napravio spisak lepih želja i odredio ciljeve, iza kojih bi svako stao, ali nije objasnio kako će ih ostvariti.
Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe DSS-NS, kazao je da se iz ekspozea moglo saznati štošta, osim jasne i čvrste politike buduće vlade. On je kazao da to što je Cvetković mandatar, a "Ivica Dačić, koji ima veći autoritet u DS-u od Cvetkovića, zamenik premijera, jasno govori da će ovom vladom vladati neko drugi". Prema Aligrudićevim rečima, vladom će vladati "Boris Tadić, uz konsultacije sa Kameronom Manterom (ambasador SAD prim. a.), Stivenom Vodsvortom (ambasador Velike Britanije), Milanom Bekom, Miroslavom Miškovićem, garanti opstanka vlade su van ove države, neki od njih su tajkuni koji sede u ovoj državi, pa ona ima veliku šansu da ostvari pun mandat". Aligrudić je, između ostalog, pitao i "šta znači neprihvatanje nezavisnosti KiM, šta je sa Euleksom, kakav je odnos prema rekonfiguraciji misije UN, ukoliko se na taj način na mala vrata uvodi Euleks".
Za Čedomira Jovanovića, šefa poslaničke grupe LDP-a, sve što piše u ekspozeu podložno je ozbiljnoj kritici. On je dodao da ovo nije prva vlada koja želi da vodi Srbiju u EU, da rešava probleme, ali je "prva vlada koja nema snage da Hag nazove Hagom, nego saradnju sa Haškim tribunalom skriva iza poštovanja međunarodnog prava".
Prema Jovanovićevim rečima, tačno je da Srbija dobija jedan polupredsednički sistem, "to se može kritikovati, ali zaslužuje neku vrstu razumevanja, čak i podrške, jer je dobro da predsednik republike preuzme odgovornost i on na ovaj način to čini". Jovanović je rekao da će vlada imati podršku LDP-a za hapšenje Ratka Mladića, za poništavanje štetnog ugovora o autoputu, za reviziju energetskog sporazuma sa Rusijom, ali "ova opšta mesta u vašem ekspozeu ne nude ništa i zato ne možemo da vam pružimo bezrezervnu podršku - bićemo rezervisani". Jovanović je zatražio od Ivice Dačića da uhapsi sve odbegle učesnike atentata na Zorana Đinđića, reizbor sudija, "koji bi ostvario projekat koji bi bio omogućen kroz primenu Zakona o lustraciji". Jovanović je zamerio što Cvetković nije pomenuo medije, rekavši da LDP želi da se prekine praksa zloupotreba institucija, "tu, pre svega mislimo na upravni odbor javnog servisa i čelne ljude javnog servisa, koji se tamo nalaze kao komesari prethodne vlade".
Tomislav Nikolić, šef poslaničke grupe SRS-a, kazao je da mandatar nema autoritet, to svi govore, ali "Borisu Tadiću nije ni bio potreban čovek sa autoritetom, Boris Tadić misli da jedini čovek koji treba da ima autoritet jeste Boris Tadić". Nikolić je kazao i da je Skupština Srbije pre četiri godine donela rezoluciju kojom se opredelila za ulazak u EU i pitao Cvetkovića ko je smetao da se ta odluka sprovede "od svake vlade slušamo kako je za EU". Nikolić je kazao i da se ne vidi šta to znači "neprihvatljiva nam je nezavisnost Kosmeta, šta znači dalja borba za KiM, da li je to rat, kako je govorio Boris Tadić pre nekoliko meseci, da li je to rat o kojem je govorio Ivica Dačić, pre nekoliko meseci". Nikolić je kazao da vlada može da računa na podršku radikala ako bude kriza na Kosmetu, ali "nas očekujte iza leđa na svakom zakonskom projektu". Nikolić je ocenio da se ekonomski program vlade "zasniva na principu, zaduži se i prodaj".
Balint Pastor (SVM) najavio je podršku vladi, jer su "njeni prioriteti ubrzane evropske integracije i modernizacija cele države". Pastor je kazao da mađarska koalicija nije uslovljavala svoju podršku nikakvim zahtevima, ni ministarskim mestima, zamerio što u ekspozeu nije pomenuta multietničnost Srbije, ali "zadovoljni smo što postoji Ministarstvo za ljudska i manjinska prava". Pastor je kazao da je za SVM potpuno prihvatljiv Cvetković, jer je ispunio sve što je kao ministar obećao, ali "žao nam je što još nema volje da premijer bude iz Vojvodine, čak i kad postiže rezultate, dakle prihvatljiv je Cvetković, ali bio bi prihvatljiv i Bojan Pajtić".
Nada Kolundžija, šef poslaničke grupe ZES, kazala je da je EU veliki cilj za čije će ispunjenje biti potrebno mnogo rada, saradnje, ideja, jer su ubrzane evropske integracije najbolji put koji može da doprinese boljem standardu. Ona je kazala da očekuje od vlade da uvaži parlament, a što se tiče primedaba da je vlada preglomazna, "najskuplja je ona vlada koja ne ispunjava ciljeve, a ne ona koja ima najviše resora".
Riza Halimi (Koalicija Albanaca Preševske doline) rekao je da on nije deo skupštinske većine, iako se često govori da je cela poslanička grupa manjina uključena u dogovor o formiranju vlade i da neće glasati za vladu. Halimi je rekao da sa predstavnicima Albanaca nije obavljen nijedan konkretan razgovor "nismo dobili ni odgovor na pismo koje smo uputili predsedniku Srbije gde smo tražili reorganizovanje Koordinacionog tela za Preševo, Medveđu, Bujanovac".
Korisnički profilPošalji privatnu poruku
FAH
osnivač
osnivač


Pridružen/a: 09. 02. 2008.
Postovi: 1079

PostPostano: uto srp 08, 2008 11:29 pm Citiraj i odgovori[Vrh]

Vlast predata šapatom

Vojislav Koštunica juče predao dužnost novom premijeru Mirku Cvetkoviću, ali niko nije čuo o čemu su pričali

Manje od 24 sata pošto je izabran u Skupštini Srbije novi predsednik vlade Mirko Cvetković preuzeo je juče u podne dužnost od svog dojučerašnjeg šefa, sada već bivšeg premijera Vojislava Koštunice. Njihov susret u zgradi u Nemanjinoj protekao je bez velike ceremonije, a zabeležen je osmeh na licu obojice. Novi i stari premijer sreli su se u pratnji svojih šefova kabineta Aleksandra Nikitovića i Mirjane Jovašević, koja je i dosad obavljala isti posao u Ministarstvu finansija koje je vodio Cvetković.
Image
Srdačan rastanak dojučerašnjih saradnika u vladi: Mirko Cvetković i Vojislav Koštunica (Foto Fonet)

Šta su Cvetković i Koštunica rekli jedan drugom ostaće tajna, jer zbog tihog govora svojstvenog prirodi dvojice premijera, brojni novinari i snimatelji koji su prisustvovali njihovom susretu mogli su jedino sa usana da naslute izgovorene reči, ali ne i da ih jasno čuju. U vreme primopredaje dužnosti u zgradi u Nemanjinoj nisu se mogli videti ministri ni stare ni nove vlade, a na brojnim kancelarijama vrata su bila otvorena.
Ovakvu praksu primopredaje dužnosti prvi je, posle 5. oktobra 2000. godine uveo Zoran Živković kada je 3. marta 2004. godine u kabinetu predao vlast svom nasledniku Vojislavu Koštunici. Živković je u prvim intervjuima posle odlaska s funkcije rekao da je tada novom predsedniku vlade govorio o saradnji sa Hagom, o sukobu interesa u tek formiranoj vladi, o razdruživanju sa Crnom Gorom i nastavku reformi, ali je kasnije, govoreći o tome kako se Koštunica ponašao tom prilikom, toj priči dodao i pomalo podrugljiv ton.
Još dvoje ministara koji više neće obavljati taj posao juče su u kabinetu pred snimateljima i fotoreporterima sačekali svoje naslednike i simbolično im predali dužnost. To je najpre učinio Predrag Bubalo (DSS) koji je Slobodanu Milosavljeviću (DS) prepustio staranje o trgovini i uslugama. Bubalo, koji je od Milosavljevića dobio i prigodan poklon, rekao je da će prvo dobro da se odmori, a da će se potom vratiti biznisu. On je dodao da je zadovoljan rezultatima resora koji je vodio uprkos tome što je mandat trajao nešto više od godinu dana. Svom nasledniku poželeo je, kako prenosi Tanjug, da nastavi tamo gde je on stao.
"Velika je stvar ne počinjati stvari od početka. Nastavljamo tamo gde je moj kolega Bubalo stao i nastavljamo ono što smo svi radili od 2000. godine. Veliko hvala kolegi, prijatelju, koji je učinio mnogo da ovaj resor dobije mesto koje zaslužuje i da trgovina Srbije krene napred", rekao je Milosavljević.
I Ana Pešikan (G17 plus), dosadašnji ministar nauke, srela se u kabinetu sa Božidarom Đelićem (DS) koji će u novoj vladi, uz potpredsedničku, obavljati i funkciju ministra nauke i tehnološkog razvoja. Poslednje minute mandata Ana Pešikan provela je radno, za kompjuterom, a njenog naslednika sačekali su i kolači. Veliko interesovanje medija za predaju dužnosti bivša ministarka propratila je komentarom da "ima više novinara nego zaposlenih u Ministarstvu nauke" i pitanjem "gde ste svi bili kada je organizovan seminar o izveštavanju o nauci". Pešikan je od novinara zatražila i da joj kažu "šta se inače radi na primopredajama dužnosti". Ulazeći u kabinet, Đelić se predstavio zaposlenima i videvši gotovo isključivo žene, upitao "Je l' ovo neki matrijarhat". Dojučerašnja ministarka koja će biti savetnica novom ministru nauke, poželela je da on svojim političkim autoritetom doprinese unapređenju nauke. Govoreći o tome šta će biti ciljevi Ministarstva nauke, Đelić je kazao da je već dobio ogromnu lektiru od ministarke i počeo da proučava literaturu. Kako je najavio, za šest do 12 meseci Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja trebalo bi da se useli u zgradu bivšeg vojnog suda, na uglu ulica Svetozara Markovića i Krunske. Pošto je saslušala planove novog ministra, Pešikan je rekla: "Položio si ispit, predajem ti dužnost", a posle ceremonijalnog usledio je radni deo sastanka.
Korisnički profilPošalji privatnu poruku
heroj ulice
pionir/ka
pionir/ka


Pridružen/a: 11. 02. 2008.
Postovi: 447

PostPostano: sri srp 09, 2008 9:46 am Citiraj i odgovori[Vrh]

Pismo poznatih: protiv Bandića, a Milanović izdao socijaldemokraciju

Konačno je zgotovljeno "otvoreno pismo" za Zorana Milanovića, predsjednika SDP-a i lidera oporbe.
Uz tekst koji potpisuje 26 poznatih javnih osoba, Milanoviću se prigovara da je izdao socijaldemokratske ideje, da je zaglavio u "moralnoj ambivalentnosti" i "političkoj šizofreniji".
Ali iznad svega, zamjera mu se Milan Bandić, šef zagrebačke organizacije SDP-a i zagrebački gradonačelnik.
- Na osnovi uvida u zbivanja u glavnom gradu, ocjenjujemo kako se gradonačelnik Bandić i neki njegovi suradnici (više) ne mogu smatrati socijaldemokratima. Argumenata za tu ocjenu je napretek. Učestala upozorenja u javnosti vezana uz zloupotrebu javne službe i vlasti, primjerice u malverzacijama zemljištem, pogodovanje nekim poduzetnicima i davanje potpore akterima organiziranog kriminala, gradonačelnik i njegovi pobočnici uglavnom su ignorirali, a dosad ih nisu javno opovrgnuli. Ništa konkretno nisu poduzeli kako bi suzbili raširenu korupciju u nekim javnim poduzećima u Zagrebu, pa čak ni nakon što je brutalno pretučen Igor Rađenović - navodi se u pismu koje su inicirali splitski sociolog Dražen Lalić, te novinari Denis Kuljiš i Gordan Malić.
U proteklih sedam dana, inicijalnoj trojki priključili su se, među ostalima, profesori Nenad Zakošek i Josip Kregar, aktivistice nevladinih organizacija Sanja Sarnavka i Suzana Jašić, kriminalist Jadranko Belina, novinari Boris Rašeta i Saša Kosanović, te Vlatko Jurišić, nekadašnji direktor SC-a.
Na drugoj strani, pismo je odbilo potpisati dvadesetak intelektualaca. Premda kritički raspoloženi prema zagrebačkom gradonačelniku i zagrebačkoj organizaciji SDP-a, ocijenili su da Bandićevo ponašanje ne ulazi u krug odgovornosti njegova stranačkog "vrhovnika".
Gordana Grbić, glasnogovornica SDP-a, komentirala je pismo riječima: "Mi smo demokratsko društvo i svatko ima pravo na svoje mišljenje.
-----------------------------------------------------------------------
Milanović: Nisam razočaran pismom, to je njihovo demokratsko pravo
Osobno poznajem neke od ljudi koji potpisuju "pismo" i branim slobodu potpisnika da izraze svoj stav. No, otvorene stranke poput SDP-a imaju svoje procedure, a ukoliko oni žele, mogu postati članovi pa neka onda prozivaju. Isto tako, SDP nije prava adresa za ovakvo pismo jer problemi o kojima govore ne stanuju u našoj stranci, mogu biti samo privremeni podstanari, kao što mogu i u svakoj sredini.
Ovakvo pismo trebalo bi biti poslano Ivi Sanaderu, to je prava adresa - poručio je jučer u Rijeci šef SDP-a Zoran Milanović upitan da komentira "otvoreno pismo" javnih osoba u kojem ga prozivaju zbog raznih stvari, ponajviše zbog Milana Bandića, čelnika zagrebačke organizacije SDP-a i zagrebačkog gradonačelnika.
Milanović je rekao i kako u SDP-u o kandidatima za lokalne izbore odlučuju same lokalne organizacije, ali i da SDP sluša što drugi govore, no da odluke donose sami i za njih odgovaraju.
- Ja sam izabran da bih okupljao i ujedinjavao ovu stranku i to ću i činiti, kaže Milanović.
Što se tiče Bandića i organizacije Thompsonovog koncerta, upitan da li osuđuje takav potez prvog čovjeka Zagreba, Milanović je među ostalim rekao kako je jedno od obilježja SDP-a i da svi u stranci ne misle isto, te da "osuđuju suci".
- Nisam razočaran pismom, to je njihovo demokratsko pravo iako sam očekivao da iza njega stoji veći broj ljudi. Njihov stav poštujem, ali ne mislimo isto, rekao je Milanović.
Na pismo se osvrnuo i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekavši među ostalim kako ne treba osporavati legitimitet dok on postoji i u Zagrebu i u SDP-u, a župan Zlatko Komadina reagirao je na kritike u pismu vezane uz antifašizam istaknuvši kako je SDP uvijek časno stajao iza tog pokreta.
Inače, Milanović je jučer bio u Rijeci zbog dogovora oko lokalnih izbora gdje je istaknuo kako su budući partneri SDP-a oni koji se zalažu za iste vrijednosti kao i ta stranka, a što se tiče HSS rekao je kako i dalje stoji poziv na dogovor upućen "seljacima" no i da je poziv i dalje bez odgovora.
Korisnički profilPošalji privatnu poruku
zagy
Asistent/ica
Asistent/ica


Pridružen/a: 29. 02. 2008.
Postovi: 2883

PostPostano: sri srp 09, 2008 1:01 pm Citiraj i odgovori[Vrh]

Potpisan Protokol o pristupanju Hrvatske NATO-u

Stalni predstavnici zemalja članica NATO-a potpisali su u srijedu u Bruxellesu Protokol o pristupanje Savezu Hrvatske i Albanije, u nazočnosti ministara vanjskih poslova dviju zemalja.
Na svečanosti potpisivanja Protokola hrvatsko izaslanstvo predvodio je ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, koji je izrazio nadu da će se proces ratifikacije završiti na vrijeme kako bi Hrvatska mogla sudjelovati kao punopravna članica već na sljedećem summitu u proljeće 2009. godine u Strasbourgu i Kehlu.
Nakon potpisivanja pristupnog Protokola do okončanja postupka ratifikacije dvije će zemlje moći sudjelovati u radu radu Sjevernoatlantskog vijeća i ostalih tijela NATO saveza, ali bez prava glasa.
"Od danas će Hrvatska i Albanija zauzeti mjesto za našim stolom", rekao je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća na kojem je potpisan Protokol o pristupanju.
"Ovo je povijesno postignuće ne samo za Hrvatsku i Albaniju nego i za NATO", rekao je Scheffer, dodajući da Savez očekuje da dvije zemlje nastave s reformama dok traje proces ratifikacije Protokola.
Dobrodošlicu u NATO-u Hrvatskoj i Albaniji poželio je i doajen u Sjevernoatlantskom vijeću, danski veleposlanik Per Poulsen-Hansen.
Potpisivanje Protokola uslijedilo je nakon što je Hrvatska na summitu NATO-a u Bukuruštu dobila poziv da se pridruži Savezu. Nakon toga održani su pristupni pregovori na dva sastanka na kojima je Hrvatska izrazila spremnost sudjelovati u sustavu zajedničke obrane te potvrdila aktivan doprinos miru i sigurnosti euroatlantskog područja.
Nakon potpisivanja Protokola o proširenju započinje ratifikacija u nacionalnim parlamentima zemalja članica. Kada se završi postupak ratifikacije, zemlje članice obavijeste o tome američki State Department, koji je depozitar Washingtonskog ugovora, a onda glavni tajnik NATO-a poziva zemlju da pristupi Sjevernoatlantskom ugovoru.
Na kraju pozvana zemlja, sukladno svojoj nacionalnoj proceduri, ratificira protokol, a čim se svi ratifikacijski instrumenti dostave State Departmentu, ona postaje punopravnom članicom NATO-a. Stupanje u članstvo formalno se obilježava svečanim podizanjem zastave nove članice ispred sjedišta NATO-a u Bruxellesu.
Korisnički profilPošalji privatnu poruku
Prethodni postovi:      
Započni novu temuOdgovori na temu


 Forum(o)Bir:   Sljedeća tema
Prethodna tema
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.Powered by phpBB © 2001/3 phpBB Group :: FI Theme :: Vremenska zona: GMT + 02:00.
HR (Cro) by Ančica Sečan
Hosted by ForumCity